Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Σιρόπι καρπών άγριας τριανταφυλλιάς

Rosehip Syrup

Οι καρποί άγριας τριανταφυλλιάς είναι μία από τις ισχυρότερες πηγές βιταμίνης C. Η περιεκτηκότητά τους σε βιταμίνη C ανά 100 γραμμάρια καρπών κυμαίνεται από 2000-2500 mg. Συγριτικά η περιεκτικότητα βιταμίνης C σε 100 γραμμάρια πορτοκαλιού είναι περίπου 50mg. Η άγρια τριανταφυλλιά είναι ένα αρκετά κοινό φυτό που εύκολα βρίσκουμε σε πολλούς κήπους. Καρπούς επίσης μπορούμε να αγοράσουμε με το κιλό σε μαγαζιά με βότανα. Την βιταμίνη C μπορούμε να την αποθηκεύσουμε σε μορφή σιροπιού το οποίο όχι μόνο είναι πολύ θρεπτικό, αλλά και πολύ νόστιμο.



Διαδικασία:
1)Συλλέγουμε τους καρπούς και τους πλένουμε.

2)Τους βάζουμε μέσα σε ένα μίξερ και τους πολτοποιούμε


3)Τους ρίχνουμε σε νερό που σιγοβράζει (Προσοχή, προσέχουμε το νερό να μην βράσει κανονικά αλλά κρατάμε το μάτι χαμηλά, γιατί η βιταμίνη C αρχίζει να διαλύεται σε θερμοκρασίες βρασμού)



4)Όταν σιγοράσει και τραβήξει το νερό το χρώμα, πρέπει να σουρώσουμε το μίγμα περνώντας το από τούλι ή κάτι παρόμοιο. Το στίβουμε να βγάλει όλο του το ζουμί.



5)Αυτό το ζουμί το ξαναβάζουμε να βράσει ρίχνοντας την ζάχαρη και ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει όλη.



6) Το σιρόπι είναι έτοιμο για αποθήκευση



Τα υπολείμματα από το τούλι μπορούμε να τα περάσουμε και δεύτερη δόση από νερό που σιγοβράζει για να βγάλουμε και άλλο ζουμί και ύστερα να φτιάξουμε το σιρόπι.

Για περίπου 500γρ. καρπών χρειαζόμαστε περίπου 1,75lt νερό και 750γρ. ζάχαρης για το σιρόπι.

1 σχόλιο:

  1. ενδιαφερον! και ειναι γεματη η αυλη μου άγριες τρανταφυλλίτσες
    θα προσπαθησω σημερα να το κανω
    ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή